Echte kamille – drie doeltreffende toepassingen

Echte kamille – drie doeltreffende toepassingen

We klasseren de Echte kamille (Matricaria recutita L.) in de familie van de samengesteld bloemigen, asteraceae in het Latijn genoemd. Hiermee bedoelen we dat de plant uit twee soorten bloemen is samengesteld: de buisbloempjes in het midden (geel) en de lintbloemen aan de buitenkant (wit). Bij de Echte kamille hangen deze lintbloemen over naar de buitenkant, de buisbloempjes in het midden staan op een heuvel.

De Echte kamille is een eenjarige plant die bloeit van mei tot september en geeft een zoete geur mee. In vroegere tijden was men overtuigd dat deze zoete geur de boze geesten zou verdrijven en weghouden. Je kan de bloemhoofdjes oogsten vanaf mei tot augustus. Leg ze hierbij op een droge plaats en verspreid op keukenrol te drogen. Doe de gedroogde bloemhoofdjes nadien in een donkere goed afsluitbare pot (liefst glas) of een goed afsluitbare doorzichtige pot in een lichtdichte kast.

Kamille infuus bij stress
Echte kamille staat gekend voor zijn rustgevend effect. Het kruid werkt in op het zenuwstelsel en ondersteun je zo bij onrust, angst, spanning, slapeloosheid en stress. Hiervoor kan je best een infuus (volkstaal: thee) van het kruid nemen. Giet kokend water over gedroogde bloemhoofdjes (ongeveer één eetlepel voor een grote tas) en laat 10 minuten afgesloten trekken. Drink het infuus (thee) rustig op.

Kamille tinctuur bij maagkrampen
Het kruid werkt ook positief op de spijsvertering. Wanneer je last hebt van heftige maagkrampen en van winderigheid, lost de kamille dit op. Ik gebruik hiervoor een tinctuur. Neem hiervoor twee eetlepels gedroogde bloemhoofdjes en doe deze in een proper en afsluitbaar potje (ik gebruik hiervoor een confituurpotje). Giet over de bloemhoofdjes 100 ml vodka (of een ander neutraal alcohol). Laat dit voor een periode van minimum 3 weken rusten op de vensterbank (wel regelmatig schudden). Na drie weken zijn er al heel wat werkzame stoffen uit het kruid gemacereerd en kan je de tinctuur gebruiken. Ik doe hiervoor een theelepeltje tinctuur in een glas niet-bruisend water. Drink dit met kleine slokjes en rustig op.

Kamille olie bij ontstekingen
Uitwendig werkt Echte kamille zeer goed ontstekingsremmend. Zo had ik deze zomer een ontmoeting met een Kempische mug die me een beet bezorgde zo dik als mijn knie. Geen lachertje, kan ik je verzekeren. Ik heb hiervoor een kamille oliemaceraat gebruikt want de beet was duidelijk goed ontstoken. Na een dag regelmatig inwrijven, was de beet de volgende dag tot een vierde gereduceerd en nog een dag later volledig verdwenen. Voor het oliemaceraat neem je twee eetlepels gedroogde bloemhoofdjes en doe je deze in een proper en afsluitbaar potje. Giet over de bloemhoofdjes zoete amandelolie (of een ander neutrale basisolie), zoveel totdat de bloemhoofdjes volledig onder gedompeld zijn. Opgelet: wanneer er nog iets van het kruid boven het oliepeil uitsteekt, zal dit direct beginnen schimmelen! Laat de olie met bloemhoofdjes voor een periode van minimum 3 weken rusten op de vensterbank (wel regelmatig schudden). Na drie weken zijn de nodige werkzame stoffen uit het kruid in de olie overgebracht en kan je de olie gebruiken. Giet via een koffiefilter of een neteldoek de olie over in een ander afsluitbaar potje en knijp de bloemhoofdjes goed uit. De olie die uit de bloemhoofdjes komt heb je zeker nodig, dit is de krachtigste! Wrijf de ontstoken huid regelmatig in met de olie tot de ontsteking verdwenen is.

Dit zijn drie kruidenbereidingen van het zeemzoete kruid die in mijn huishouden niet meer weg te denken zijn.
Heb je nog vragen over de bereidingen en recepten hierboven, twijfel dan niet om ze te stellen!

Bij aanhoudende klachten, raadpleeg een arts of apotheker.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>
*
*