Onze goede voornemens

Onze goede voornemens

Yule of midwinter (21 december) is de dag van de langste nacht en de kortste dag. De dagen beginnen terug te lengen en het is met deze dag dat we het licht in het jaar terug verwelkomen. In onze huidige maatschappij vieren we deze periode met kerst en nieuwjaar. Een tijd in het jaar waarbij we met familie en vrienden het jaar afsluiten en het nieuwe tegemoet treden.

Kerst en nieuwjaar wordt gekenmerkt door licht: de adventskrans waarbij elke week een extra kaars wordt gebrand, de kerstboom die wordt verlicht door lampjes en om middernacht op oudjaar wordt de hemel verlicht door het spetterende vuurwerk. De symboliek vanuit de heidense periode geldt dus nog steeds vandaag, hoewel we die niet meer echt kennen. Met Samhain (Halloween op 31 oktober) hebben we de tijd genomen om te evalueren wat we het afgelopen jaar hebben bereikt, welke vruchten we hebben geoogst. Met midwinter nu, bekijken we wat we het komende jaar in het licht willen brengen. Meestal zeggen en doen we dit met onze goede voornemens op nieuwjaar. Deze voornemens zijn meestal zeer ambitieus en optimistisch, waarbij deze al na een aantal weken op de achtergrond verdwijnen. Bekijk het daarom misschien eens groter;  en neem één aspect in je leven dat je in het licht wil brengen. Dit kan bijvoorbeeld je werksituatie zijn waarin je verbetering wil zien, of misschien wil je meer tijd voor jezelf dit jaar, of wil je iets aan je gezondheid doen. Weet dat je dit op een jaarbasis wil bereiken en dat je hiervoor je tijd neemt; veranderingen kunnen niet altijd meteen doorgevoerd worden. Verandering vraagt tijd om het bewustzijn te wijzigen, met andere woorden, stap voor stap is de beste manier.

Van een goed voornemen naar resultaat.
STAP 1: Specifieer je huidige situatie
Schrijf eens op hoe je huidige situatie eruit ziet: wat zijn de nadelen, maar ook wat zijn de voordelen. Wie is bij de situatie betrokken? Waar sta jij binnen de hele situatie? Wat stoort jou het meest?
Bijvoorbeeld: ik wil meer gaan sporten. Ik heb momenteel veel last van mijn rug en ik voel mij vastgeroest. Ik voel me niet meer flexibel en voel me vaak futloos en moe. Na een dag op kantoor wil mijn gezin nog vanalles doen, maar mijn energie is dan volledig op.
STAP 2: Beschrijf je droom situatie
Schrijf op hoe je de situatie wil zien als ultieme situatie. Laat je hierin volledig gaan, je mag in deze stap dromen zoveel je wil.
Bijvoorbeeld: ik ben een fitte vrouw die na het werk nog energie overheeft om met de kinderen samen huiswerk te maken en in het weekend met hen in het park te gaan spelen. Ik voel mij een supermoeder en -vrouw.
STAP 3: Wat kan je hieraan zelf doen
Vergelijk stap 1 met stap 2, waar liggen de verschillen? Bepaal binnen deze verschillen je prioriteiten. En bekijk wat jij dit jaar hieraan kan doen; wat zijn de mogelijkheden? Plaats hier een tijd op.
Bijvoorbeeld: prioriteit 1 is meer energie krijgen door bijvoorbeeld mee met mijn vriendinnen yoga te gaan doen, of samen met die collega naar de fitness te gaan en dit wil ik binnen de 6 maanden hebben bereikt. Prioriteit 2 is energie overhebben om met mijn kinderen leuke dingen te doen door elke zondagnamiddag te reserveren voor mijn kinderen en dit wil ik binnen het jaar hebben bereikt.
STAP 4: Zet je doelstelling om in acties
Zet vervolgens je hierboven vermelde doelstelling om in concrete acties.
Bijvoorbeeld: de eerste twee maanden (januari en februari) ga ik één keer per week yoga doen op zaterdagvoormiddag, vanaf maart begin ik ook te fitnessen op donderdagavond.
STAP 5: Koppel beloningen aan je acties en doelstellingen
Wanneer we een beloning koppelen aan een actie en doelstelling, zullen we beter kunnen volhouden. Hou ook de beloningen realistisch. Overleg met een ander persoon wat je doelstellingen, je acties en je beloningen zijn zodat deze persoon je kan volgen en aanmoedigen om je beloning en ook je doelstelling in de wacht te slepen.
Bijvoorbeeld: Na twee maanden yoga, trakteer ik mezelf op een nieuw kleedje. Of op een lekker etentje met een vriendin.
STAP 6: Evalueer
Evalueer jezelf op regelmatige basis. Hou desgewenst een dagboek bij waarin je opschrijft of je al veranderingen merkt, wat er goed gaat, wat er niet goed gaat, etc. Moest er iets niet goed gaan, herbekijk dan even terug je stappen hierboven en pas je acties aan waar nodig. Maar hou je doelstelling voor ogen!

Wil je begeleiding om bovenstaande voor jou persoonlijk op te stellen? Of heb je extra vragen hieromtrent? Stuur een mailtje naar ellen@hartl.be.

Ik wens jullie allen een verlichtend 2012!!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>
*
*