Witte lelie bij huidproblemen

Witte lelie bij huidproblemen

De witte lelie of ook gekend als de Madonnalelie (Lilium candidum), wordt al sinds mensenheugenis gebruikt voor haar geneeskrachtige werking en als sierplant in tuinen. De lelie is inheems vanaf het oosten aan de Middellandse tot in Azië. Er zijn momenteel tot 50 verschillende soorten lelies beschikbaar, allemaal variërend in de mooiste kleurencombinaties.

In Egypte was de lelie gewijd aan de Godin Isis, een godin die de vruchtbaarheid op het land rondom de Nijl verpersoonlijkte. Tijdens de Griekse periode noemden de Grieken de lelie “de bloem der bloemen” en de Romeinen gaven het de naam “Roos van Juno”, de gemalin van Jupiter.
Er is een mythe over het ontstaan van de lelie. Op een dag gebood Zeus/Jupiter de kleine Herakles/Hercules aan de borst van Hera/Juno te drinken terwijl zij sliep. De melk was zo overvloedig voor de kleine Herakles/Hercules dat er een druppel melk op aarde viel. Uit deze druppel ontstond de mooie witte lelie.

Binnen de symboliek valt de lelie oorspronkelijk onder de vruchtbaarheid (Egypte, India, Japan, Griekenland, Rome). Later tijdens de Middeleeuwen heeft men aan de lelie ook de symboliek van onschuld, zuiverheid, kuisheid en vrouwelijkheid toegekend. We vinden de lelies tijdens deze periode veel op begraafplaatsen en ook vandaag wordt de lelie nog gelinkt aan de dood in bloemkransen.

Op geneeskrachtig vlak gebruiken we vandaag de lelie enkel uitwendig. De lelie bevat veel borium, wat inwendig niet welkom is. Wanneer we een boeket lelies in huis halen, let hier dan op dat je deze in een goed verluchte kamer plaatst. In een afgesloten kamer kunnen er vergiftigingsverschijnselen opkomen. Ik merk dit bijvoorbeeld aan een prikkelend gevoel in mijn neus waardoor ik veelvuldig moet niezen. Voor uitwendig gebruik maken we een oliemaceraat met de bloemblaadjes van de lelie. Neem hiervoor 100 ml basisolie (zoals zoete amandelolie of olijfolie) met enkele bloemblaadjes. Let op dat de bloemblaadjes geheel onder het oliepeil zitten, anders gaan ze schimmelen! Laat de olie met bloemblaadjes voor minimum 3 weken op een warme plaats (boven de verwarming, achter glas in de zon,…) staan. Gebruik het oliemaceraat bij reumatische aandoeningen en huidproblemen zoals eczeem, wratten, steenpuisten, acne, brandwonden,… .

De witte lelie is in huis duidelijk een mooie en waardevolle bloem.

Bij aanhoudende aandoeningen en klachten raadpleeg steeds een arts.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>
*
*